Бизнесът с грижата за умственото здраве

Повече от 60 компании в САЩ, включително Lyft и Rent The Runway, подариха на служителите си няколко часа за себе си през работния ден. Това се случи в рамките на обща еднодневна инициатива, наречена “National Mental Health Break”, която беше лансирана от Shine – стартъп, известен с ежедневната си услуга за текстови съобщения, предназначена за справяне с негативни мисли, разказва CNN. Той иска да повиши осведомеността за проблемите на психичното здраве на работа и да насърчи повече компании да провеждат постоянен диалог със служителите си за дните на психичното здраве, така че това да не се разглежда като тема табу.

На 15 май участващите работодатели са дали почивка в полза на психично здраве на персонала си в продължение на 3 часа. Било е разрешено хората да си вземат време за себе си във всеки един момент на работния ден. Някои компании са организирали групови медитации, други са позволили на служителите да се прибират вкъщи няколко часа по-рано. Някои се съгласили да преразгледат политиките си за психично здраве като част от усилията в тази насока.

Идеята е да се започне да се смята за нормално да се взима почивка от работа ако човек чувства, че има проблем с психологическото си здраве. Подходящо е и да се работи от вкъщи, особено във времена, когато е по-лесно от всякога служителите да са в постоянен контакт с колегите си чрез програми, имейли и бизнес чатове.

Всеки говори са грижата за себе си, но никой не говори за грижата за умственото здраве на работа, подчертават организаторите на кампанията.

Скорошни проучвания показват, че мнозина сред служителите на компании, подкрепящи инициативата, са си мислили да си вземат ден почивка от работа заради усещане за влошаване на психичното здраве, но малцина са се чувствали удобно да попитат за такава.

Източник: www.manager.bg