На всеки час над екрана правете активни почивки поне 10 до 15 мин. От движението зависи вашето здраве и ефективност в работата

Вероятно чувате отвсякъде, че човек трябва да се движи повече, да спортува, да бъде активен. Това не са празни думи, а ключът към доброто психическо, емоционално и физическо здраве. Прекаленото седене може да има крайно отрицателни последствия, свързани с покачване на теглото, затлъстяване, диабет, проблеми със сърцето, със ставите и т.н. Неслучайно се препоръчва на всеки час да отделяте по 10-15 минути за почивка и раздвижване.

Освен това, не се учудвайте, ако от прекаленото седене се чувствате още по-изморени и никак не ви се става. Тялото лесно привиква към това състояние, ето защо не трябва да позволявате да се случи.

Когато тялото е дълго в седнало положение, в организма не се отделят ензими, които по принцип се отделят при натоварване на мускулите. Ето защо, за да бъдете по-енергични, трябва да се движите повече.

Дори да нямате възможност да спортувате, макар че това са по-скоро извинения, може да се разхождате повече, да правите упражнения вкъщи, да си вземете домашен любимец, който да ви ангажира с грижи и да не ви позволява да седите дълго време, да ходите пеша до работа.

Всъщност, ходенето пеша се смята за едно от най-здравословни упражнения за цялото тяло, защото при него се активират всички мускули. Следете крачките си, определете даден максимум, който да постигате всеки ден. Това може да ви мотивира.

Друг начин да си осигурите повече движение е да оставите автомобила си пред блока и да тръгнете по задачи пеша или с транспорт, от който обаче да има определено разстояние, което да изминете вървейки. Колата е голямо удобство, но и никак не помага да се отървете от заседяването. Ако можете да се справите и без нея, направете го.

Всяка активност и движение е важно за пълноценното здраве. Дори да сте у дома, стойте далеч от дивана колкото е възможно. Чистете с прахосмукачката, вървете, докато говорите по телефона или нещо подобно. Стига да искате, ще намерите начин да се раздвижите. Изградете здравословен навик, който ще ви помогне да се чувствате по-добре на всяка възраст.

 

Източник: actualno.com