Храни и аромати, от които ни боли глава

За главоболието има милион причини: от преумора, след секс, при стрес, когато сме сред природата, заради промяната на времето или от недоспиване, от многото взиране и четене или от неправилна стойка, при махмурлук или от някои видове боя, заради начина на хранене…

Неправилното хранене наистина може да причинява пристъпи на главоболие, а следните 6 продукта могат да бъдат доста опасни, тъй като усилват болката:

Червено вино и бира

Изключете ги от менюто си, защото при около 25% от хората именно те са причина за най-тежките атаки на главоболие, както показват проучванията.

Алкохолът като цяло е рисков фактор за мигрена, тъй като причинява обезводняване.

Шоколад

Колкото и да го обичате, имайте едно на ум – шоколадът е на второ място в списъка на главните виновници на пристъпи на главоболие след аклохола.

Приблизително при 22% от пациентите с хроническо главоболие то е предизвикано именно от консумация на шоколад, съдържащ кофеин и бета-фенилетиламин.

Пушени меса и колбаси

Постарайте се да се откажете от хот-дог и други храни със съдържание на колбаси и пушени меса, защото те съдържат консерванти на основата на нитрати, за да се съхранят цветът и ароматите в тях.

Тези нитрати предизвикват свиване на кръвоносните съдове в мозъка и провокират главоболие.

Някои видове сирена

Фета, синьо сирене, пармезан, бри и други скъпи сирена не са никак препоръчителни, ако често ви боли глава, заради наличието на тирамин в тях – вещество, пряко свързано с главоболието.

Тираминът се образува, когато белтъчините се разпадат по време на стареенето на продуктите, а тези сирена зреят продължително и по специална технология.

Замразени храни

Уви, и сладоледът, и всяка друга замразена храна е виновен за определен вид главоболие.

Особено ако се консумират след интензивни физически натоварвания или в прекалено горещо време.

Банани, авокадо, цитруси

Те могат да усилят главоболието, а също и някои сушени плодове.

Освен консумацията, дори и само уханието на някоя от храните може да усили специфичната болка в главата. Сред провокаторите са:

  • Миризмите на лук и чесън,
  • Миризмата на готвено,
  • Миризмата на цигарен дим,
  • Освежителя за въздух,
  • Някои силни парфюми.

Източник: noviteroditeli.bg