Стартира инициативата “По-здравословен офис” – по-добра работна среда, по-здрави служители

В началото на годината стартира инициативата “По-здравословен офис”, която показва добрите практики за създаване и поддържане на по-здравословни условия в работните пространствата на българските компании.

В първата кампания се включиха десетки български и международни компании с офиси в София, сред които VMware Bulgaria, Benefit Systems (Multisport), Forsta, Fadata, Philip Morris Bulgaria, William Hill, SumUp, Hyperscience и други.

Всеки работодател, включен в кампанията популяризира своята отговорност към работната среда, в контекста на озеленяването и неговия положителен ефект върху здравето на служителите.

Благодарение на специален елемент с компактен дизайн, поставен в офисите на работодателите-участници, са представени количествените и качествени показатели на положителното влияние на растителността върху средата и хората.

Пандемията още повече засили усилията на мениджърите на компании целенасочено да търсят решения за създаване на работна среда, в която здравето и благосъстоянието на служителите са на първо място. Ето защо работните пространства вече трябва да предлагат най-вече сигурни и здравословни условия, където всеки елемент е важна част – въздух, вода, нива на шум, растения, естествени материали и т.н.

Нуждата от близост до природата превръща растителността във важен елемент от създаването на уютен, красив и здравословен офис интериор. Безспорно е положителното влияние на растенията върху качеството на въздуха в затворените пространства, където проучвания показват, че той може да бъде от 2 до 5 пъти по-замърсен от този навън. От друга страна растенията предлагат редица предимства, които подобряват психическото и физическо състояние на хората и повишават нивата на продуктивност, креативност, дори щастие. В същото време намаляват нивата на стрес и тревожност.

Растенията пречистват въздуха от токсични агенти като бензен, формалдехид, ксилен, трихлоретилен и други, съдържащи се в битовата химия, мебели, бои, техника и други. Те абсорбират вредна електромагнитна енергия от техниката, като компютри, рутери, мобилни телефони.  Освен това растенията по естествен начин подобряват влажността на въздуха, която при съвременните системи за вентилация в офис сградите е с прекалено ниски нива. По-високата влажност способства за стимулиране на функциите на мозъчната дейност, фокусирането и нивата на енергия в човешкия организъм.

Инициативата „По-здравословен офис“ е дългосрочна , като във всяка следваща нейна кампания ще се включват още десетки работодатели от страната, за да популяризират добрите практики за постигане на позитивен ефект върху работната среда.

Организатор на инициативата “По-здравословен офис” е Ботаник лаб, чиято мисия е да създава по-добра среда за живот и работа, благодарение на растенията.

 

 

Контакт за връзка с организаторите на инициативата:

Email: hello@botaniclab.bg

Уебсайт: botaniclab.bg

Телефон: 0889327449